Ev İçinde Sürdürülebilir Yaşam: Atıksız Banyo

Atıksız banyo uygulamaları sayesinde banyomuzu ve kişisel bakım ürünlerimizi doğaya zarar vermeyen ürünler arasından seçebiliriz. Kendi temizliğimize özen gösteriyoruz, peki bu sırada kullandığımız ürünlerin doğaya etkilerini düşünüyor muyuz? Alışkanlıklarımızın dışına çıkarak başka temizlik alternatiflerinin olduğunu farkına varabiliriz.

atıksız banyo

Banyolar günlük hayatımızın önemli bir parçası. Atıksız banyo yaklaşımı ile temizlik anlayışımızı sorgulayabiliriz. Kimyasalların zararlarını içeren haberlerle günlük hayatımızda karşılaşıyoruz. Banyolarımızı birkaç basit adımda inceleyerek atıksız banyo için ne gibi değişiklikler yapabileceğimize karar verebiliriz.

Atıksız Duş Ürünleri Nelerdir?

Banyo denilince aklımıza ilk gelen şeylerden biri duş. Şampuan, saç kremi, duş jelleri başta olmak üzere kişisel temizliğimiz için çeşitli ürünler kullanıyoruz. Bu ürünlerin çoğu daha parlak saç, güzel koku gibi kulağa güzel gelen şeyler vaat ediyor. Ama içeriklerini incelediğimizde üretimlerinde bazı zararlı kimyasallar kullanıldığını görüyoruz. Çoğu şampuanda SLS gibi zararlı kimyasallar bulunuyor, hatta çocuk şampuanlarında bile.Yurt dışında temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin temiz içerikli ve açık olarak satıldığı sürdürülebilir dükkanlar mevcut. Bu sürdürülebilir dükkanlardan ihtiyaçlarınızı kendi kabınızı yanınızda getirerek karşılyabiliyorsunuz.Türkiye’de henüz bu uygulama yaygın değil, ama hala atıksız banyoda kullanmak için birçok seçenek bulabiliyoruz.

atıksız duş ürünleri nelerdir

Şampuan, saç kremi gibi ürünlerin organik içerikli ve sabun gibi katı formada olan çeşitleri de mevcut. Sabun gibi benzetmesi seni endişelendirmesin. Bu ürünler katı formda üretiliyor ve sabun gibi saçı kurutmuyor. 

Sıvı sabun yerine de katı sabunları tercih edebiliriz. Sıvı sabunu tercih ediyorsak arap sabunu kullanabilir ya da zeytinyağlı sabunu rendeledikten sonra suda ısıtarak sıvı sabun yapabiliriz. Evde hazırladığımız sıvı sabunları kısa zamanda kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Banyo kokusu için ise buhurdanlık ve esansiyel yağlar kullanabiliriz. Seçimimizi cam, metal gibi geri dönüştürülebilir ambalajları olan ve doğal içeriklerden üretilen ürünler arasından yapabiliriz. 

Atıksız Çamaşır Yıkamak Mümkün mü?

Çamaşır yıkamak haftalık rutinimizin önemli bir parçası. Çamaşır yıkarken kullandığımız deterjanlar da, çoğu temizlik maddesi gibi doğada parçalanması zor kimyasallar içeriyor. Deterjan kalıntıları durulansa bile kıyafetlerimizde kalıyor. Biz bu kıyafetleri giydiğimiz süre boyunca bu kimyasallarla temas ediyoruz ve bunları soluyoruz. Sert kimyasal içeren deterjanlarla ilgili bir diğer problem ise yıkamadan sonra kıyafetlerden çıkan lifler yani mikroplastikler. Tekstil endüstrisinin hızlı alınan ve çabuk eskiyen bir üretim modeli var ve sentetik kumaş kullanımı yaygın durumda. Sentetik kumaştan yapılan kıyafetler sert kimyasal içeren deterjanlar ile yıkandığında parçalanan lifler suya karışıyor. Tek bir kıyafetten 1900 adetten fazla lif çıkıyor ve mikroplastik olarak sulara karışıyor. Yıkadığımız çamaşır miktarını düşündüğümüzde ortaya çıkan mikroplastiğin ne kadar fazla olduğunu anlayabiliriz. Suya karışan mikroplastiği azaltmak için kıyafetlerimizi %100 organik pamuk ve ketenden tercih edebiliriz. Ayrıca kıyafetlerimizdeki deterjan kalıntılarından kurtulmak için de organik içerikli deterjanları kullanabiliriz.

Sıklıkla Unutulan Bir Konu: Banyo Tekstili 

Banyo tekstili de sürekli kullandığımız ürünler arasında. El ve saç havluları, bornozlar ve banyo paspaslarının çoğu polyester içerikli veya kimyasal boyalı. Farkında olmasak da polyester bir plastik çeşidi. Cildimizle doğrudan temas eden havlu, bornoz gibi ürünlerde sentetik kumaşlar yerine keten veya pamuktan üretilenleri tercih edebiliriz.

Atıksız Banyo için Kullanım Alışkanlıklarımızı Değiştirebiliriz 

Atıksız banyo sadece kullandığımız ürünleri değiştirmek değil, aynı zamanda kullanım alışkanlıklarımızı da değiştirmek. Evde kullanılan suyun %20’si çamaşır ve bulaşık yıkamada, %35’i banyoda, %30’u ise tuvaletlerde kullanılıyor. Su israfını engellemek için uygulayabileceğimiz bazı basit adımlar:

  • Musluklarımızı su tasarruflu ve düşük akımlı başlıklar ile değiştirebiliriz.
  • Çamaşırları ekonomik programda, makine tam doluyken yıkayabiliriz. Her makinenin özellikleri ayrı ayrı olduğu için hangi programın su ve elektrik tasarrufuna katkısı olduğunu kontrol etmeliyiz. 
  • Su tasarruflu klozet ve sifonları tercih etmeli, gerektiğinde kısa çekim sifon düğmesine basmalıyız. 
  • Geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan ya da doğada çözünebilen tuvalet kağıtlarını tercih edebiliriz. 
  • Banyo aydınlatması için LED gibi enerji tasarruflu seçenekler kullanabiliriz.
su tasarrufu

Atıksız banyoya geçişin bir süreç olduğunu ve bunu bir gün içinde yapamayacağımızı unutmayalım. Banyomuzu atıksız hale getirmek için, kullandığımız her ürünü atıp yerine hemen temiz içerikli olduğunu düşündüklerimizi koymamalıyız. Çevre dostu olanın ihtiyaçlarımızı belirlediğimiz ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda alışveriş yaptığımız bir süreç olduğunu unutmamalıyız.

Atıksız yaşama geçiş serimizin diğer yazısı Atıksız Mutfak yazımızı buradan okuyabilirsin. Atıksız yaşam için bir adım attığın bu yolculukta Good4Trust’tan ilham alabilirsin.

One thought on “Ev İçinde Sürdürülebilir Yaşam: Atıksız Banyo

Add yours

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: