Havasız, kapalı ve kalabalık yerlerde spor yapmaktan sen de sıkıldın mı? Bu soruya cevabın evet ise, seni doğaya davet ediyoruz!

Spor yapmaya başlamak, çoğu insan için bazen zorlayıcı olabiliyor. Şehrin boğucu temposu içinde spor yapmak için yeterli motivasyonu bulamıyor olabilirsiniz. Ancak bizim için sporu daha eğlenceli ve keyifli hale getirmenin bir yolu var: Doğada spor yapmak!

Kapalı spor salonlarında spor yaparken, sadece belirli bir zaman aralığında salonda kalabiliyorsun. Oysa doğada öyle mi? İstediğin zaman gidip, istediğin zaman sonlandırabilirsin. Kısaca zamanını ve hareket alanını ayarlamakta tamamen özgürsün.

Sürekli yolun sonunu ve hedefi düşünmeyi bırakmalısın. ‘An’a odaklanırsan, senin için daha keyifli bir süreç olacak. Böylece çevreni daha dikkatli inceleme fırsatı da elde edebilirsin. Belki de doğadaki ender bir türle, beklenmedik bir karşılaşma yaşayabilirsin. Önerimiz: Aman etrafındaki güzellikleri kaçırma!
Doğada Spor Yapmanın Faydaları

Doğada spor yaptığında, tüm hücrelerinin bolca oksijen ile dolduğunu hissedeceksin. Üstelik düzenli temiz hava alıyor olmak, zamanla bağışıklık sistemini güçlendirecek.
Örneğin; dağcılık sporunu ele alalım. Yürüyüş, tırmanış ve kampçılığı içinde barındıran çok yönlü bir spor. Karda, kayada veya buzda, yazın veya kışın yapabileceğin dağcılık, yarışma değil, yardımlaşma bilinciyle zirveye ulaşmayı amaçlayan bir spor. Bu aktiviteyle beraber, aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışmanın önemini de pratikte deneyimlemiş olursun. Dayanıklılığını ölçebilir, sabrını zorlayabilirsin. Her şeye rağmen devam etmeyi öğrenirsin. Burada yalnızca doğanın kanunları geçerlidir. Ancak ona uyum sağlamayı başarabilirsen hayatta kalırsın. En güzeli de sosyalleşirsin.

- Doğada spor yapmak, fiziksel kondisyonun yanı sıra, zihinsel sağlık için de çok faydalı. Düzenli doğa yürüyüşü yapmak kasları güçlendiriyor, yaralanma riskini azaltıyor. Ayrıca mental rahatsızlıklar da azalıyor. Vücudumuzda endorfin miktarı artıyor ve stresin azalmasını sağlıyor.
- Güneşli günlerde spor yaptığında, D vitaminini doğal yollardan depolamış oluyorsun.
- Ayrıca doğada spor yapan insanların doğaya karşı sorumluluk bilinci gelişiyor, doğaya sevgi ve saygısı artıyor.
- Doğada spor yaparken, aynı zamanda doğayı keşfetme şansı yakalarsın. Böylece yaptığın spor senin için sıkıcı bir rutin olmaktan çıkar.
Doğa Sporlarının Çevreye Etkileri
Doğada spor yaparken doğanın akışına müdahale etmemek çok önemli.
Kamp alanlarında, yemeğimizi pişirmek ve ısınmak için yaktığımız ateşler, maalesef kontrolden çıkarsa doğa için geri dönülemez bir felaket olabilir. Ekosistemdeki canlılar yok olma tehlikesiyle karşılaşabilir, biyoçeşitlilik zarar görebilir. Yaban hayatı gürültüden ürküp bölgeden göç etmek zorunda kalabilir.
Sporcular tarafından kullanılan çevre dostu olmayan temizlik malzemeleri, ıslak mendil ve deterjan gibi atıklar çevreyi kirletiyor. Doğaya bırakılan, doğada çözülemeyen plastik gibi atıklar bölgenin doğal dokusuna zarar veriyor.
Motorlu taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği oluşuyor. Toprak yollarda gerçekleştirilen Atv gibi aktiviteler toprağın erozyonuna neden olabiliyor. Özellikle motorlu taşıtların kullanıldığı sporları tercih etmemek önemli. Mümkün olduğunca yürümek, doğa için daha iyi.

Doğada Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli
Büyük boy çöp torbası, çok işlevsel bir ürün. Gün boyunca yağmurluktan tenteye kadar birçok işe yarayabilir. Ayrıca çevre temizliği yapmak istersen de bolca ihtiyacın olacak. Yanına almayı unutma! Bizden söylemesi 🙂
Doğada Spor Yapmanın En Sürdürülebilir Yolu
Kullanılan takviye gıdalar ve içeceklerin paketleri asla çevreye bırakılmamalı. Tek kullanımlık olmayan termos ve mataralar en büyük yardımcın olabilir. Matarana el emeği bir kılıf alarak çanta gibi yanında taşımak istersen, İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nin matara kılıflarına göz atabilirsin.
Doğada yoga yapmaya karar verdiysen, adil üreticilerden Yogazero’nun sunduğu ürünlere bakmanı önerebiliriz. Yoganı hem en konforlu şekilde yaparsın, hem de çevre dostu ürünler tercih etmiş olursun.
Spor için gittikleri bölgelerde besleme faaliyetleriyle yaban hayatına destek olmaya çalışan gönüllü ekipler oluyor. Kışın hayvan dostlarımıza destek olmak önemli. Ormanın çeşitli bölgelerine yem bırakarak hayvan dostlarımıza destek olabilirsin.
Koşmanın En Temiz Hali: Plogging
İsveç’de başlayıp ülkemizde de son zamanlarda trend haline gelen, ‘Çevre dostu fitness’ olarak da bilinen plogging’i hiç duydun mu? Bu aktivite şöyle yapılıyor: Hafif bir tempo ile koşarken aynı zamanda yanına aldığın çöp torbasına yerdeki çöpleri toplayıp atıyorsun. İşte bu kadar basit! Bu sayede hem çevreyi temizlemiş oluyorsun, hem de kalori yakıyorsun.

Doğada spor yapmaya devam etmek istiyorsak, ekolojik dengenin bozulmaması şart. Bu yüzden en çevreci şekilde sporumuzu yapalım!
Tüm sportif ihtiyaçlarınız için seni Good4Trust Çarşı’ya bekliyoruz. 🙂
Sağlıkla ve sporla kal!
Good4Trust Gönüllüsü
Zehra Nur Şimşek
Bir Cevap Yazın