Esansiyel yağları evinin güzel kokmasını sağlamanın ötesinde kullanım amacına sahip. Doğal esansiyel yağlar kullanarak stresini azaltabilir, banyo saatini keyifli hale getirebilir, kaslarını rahatlatabilirsin.

Esansiyel Yağ Nedir?
Çiçekler, baharatlar ve şifalı otların damıtma ya da soğuk sıkma yöntemlerinden biri kullanılarak özünün çıkarılması sonucu esansiyel yağlar elde edilir. Uçucu yağ ya da aromaterapi yağı olarak da bilinir. Mezopotamya, Antik Mısır ve Hindistan başta olmak üzere pek çok uygarlıkta antik dönemlerden beri tedavi etmek, tat ve aroma vermek, kokulandırmak amaçlarıyla kullanılır. Geçmişte esansiyel yağlardan parfüm üretimi yaygındı. Hatta 1800’lerde Avrupa’da giysiler esansiyel yağ içeren sıvılarda bekleterek kokulandırılıyordu. Günümüzde çoğu parfümde esansiyel yağların kimyasal yapısı baz alınarak sentetik olarak laboratuvarda sentezlenmiş versiyonları tercih ediliyor.
Uçucu yağlar cilt bakımdan zihinsel yorgunluğa, mum yapımından parfüm yapımına pek çok farklı amaç için kullanılır. Uçucu yağlar keskin kokulu ve yoğundur. Seyreltilmeden doğrudan cilt üzerinde kullanımı önerilmez. Eğer ilk kez bir uçucu (esansiyel) yağ kullanacaksan, seyreltilmiş halini, bileğinin içinde ya da kulak arkasına sürerek alerjin olup olmadığını kontrol etmelisin.
Esansiyel Yağların Kullanım Amaçları
Esansiyel yağ çeşitleri farklı amaçlar için kullanılabilir. Saf haliyle satın alabileceğin gibi, jojoba, zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltilmiş çeşitlerini de satın alabilirsin. Saf esansiyel yağları, kendin de taşıyıcı yağlar kullanarak seyreltebilirsin..
- Cilt bakımında
- Oda kokulandırmada
- Migren ağrılarını azaltmada
- Gıdalara aroma katma amacıyla
- Ev yapımı temizlik ürünlerini kokulandırmada
- Sirke ile karıştırılarak çamaşır yumuşatıcı yerine
- Parfüm ve kolonya yapımında

Esansiyel yağ kullanırken bebekler, hamileler ve evcil dostlarımız için zararlı olabileceğini unutma. Örneğin çay ağacı yağı 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalı, narenciye yağları oda kokusu olarak kullanıldığında kediler için toksik etkiye sebep olabilir.
Evde Kullanabileceğin 4 Esansiyel Yağ Çeşidi
Lavanta
En popüler esansiyel yağ çeşitlerinden biri lavanta esansiyel yağı. Sakinleştirici, rahatlatıcı ve uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkileri sayesinde her evde bulunmasında fayda var. Uyumakta zorlandığınız geceler lavanta uçucu yağı spreyli şişeye su ile karıştırılarak koyulduktan sonra odaya ve çarşaflara püskürtülebilir, esansiyel yağ difizörü ile odaya hoş koku vermek için kullanılabilir ya da seyreltilmiş olarak kulak arkalarına ve şakaklara az miktarda sürülerek baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Doğal bir sinek kovucudur. Sinek ısırıklarından korunmak için suyla ya da taşıyıcı yağla karıştırılarak vücuda püskürtülebilir.









Limon
Limon uçucu yağı, enerji vermesi ve detoks etkisi sağlaması sebebiyle farklı yerlerde tercih edilen bir aromaterapi yağıdır. Antibakteriyel özelliği sayesinde ev yapımı temizlik malzemelerinde koruyucu ve kokulandırıcı olarak kullanılabilir.


Nane
Nane yağı da lavanta yağı gibi stresi ve baş ağrısını azaltma etkisine sahiptir. Masaj yağına eklendiğinde kasların rahatlamasına yardımcı olur. İçilebilir özelliği bulunan nane uçucu yağı suya damlatılarak tüketildiğinde sindirime yardımcı olabilir, gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılabilir.


Çay Ağacı Yağı
Antibakteriyel, antifungal ve antiseptik özellikleri sayesinde doğal ürünler kullanmayı tercih edenlerin evinden eksik etmemesi gereken bir uçucu yağ. Sivilce üzerine az miktarda uygulanarak sivilcenin sönmesini sağlayabilir, kepek probleminde şampuanına damlatabilir, doğal diş macunu yaparken karışıma ekleyebilirsin. Hamileler ve bebekler tarafından kullanılmasının sakıncalı olabileceğini hatırlatalım.


Haydi gel Good4Trust’tan temin edebileceğin en güzel kokan esansiyel yağlar ile günümüzü güzelleştirelim.