Ev içinde Sürdürülebilir Yaşam: Atıksız ve Zehirsiz Temizlik

Atıksız yaşam uygulamaları sayesinde banyomuzda kullandığımız temizlik ürünlerini doğa ve insan dostu ürünler arasından seçebiliriz. Evimizin temiz olması, özellikle de banyo ve mutfak gibi alanların temizliği sağlığımız için önemli. Evimizi temizlerken kullandığımız ürünler dünyamızı kirletiyor mu diye düşünmek çoğunlukla aklımıza gelmiyor. Haydi gel birlikte zehirsiz ev temizliğini nasıl yapabileceğimize bakalım.

Banyo Resmi

Evimizin temizliğine, bireysel sağlığımız ve daha huzurlu bir ev ortamına sahip olmak için dikkat ediyoruz. Banyolarımız ve mutfaklarımız ev temizliği yaparken en çok kimyasal ürün kullandığımız yerler. Bu yüzden banyo ve mutfak temizliğini atıksız ve zehirsiz hale getirmek bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bireysel temizliğimizde kullandığımız ürünleri daha dikkatli seçtiğimiz gibi, ev temizliğinde de az sayıda doğru ürün seçerek etkili bir temizlik sağlayabiliriz. Atıksız ve zehirsiz temizlik sadece kendimiz için değil bütün canlılar ve çevre için daha temiz seçimler yapabiliriz.

Temizlik ürünleri “temizlik” gibi faydalı bir işte kullanıldığı için bize pek zararlı görünmüyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre yaygın kullanılan temizlik ürünlerde görülen 17 bin kimyasaldan sadece yüzde 30’u insan sağlığı açısından test ediliyor.Bu durumun insan sağlığı dışında doğaya da zarar veren bir boyutu var. Atıksız ve zehirsiz temizliğe özen göstererek çevreye ve insan sağlığına olan zararları azaltabiliriz.

Temizleyici Çeşitleri Önemli Peki ya İçerikleri?

Fayans ve metal yüzeyler için ayrı lavabo ve duş için ayrı temizlik ürünü derken banyo ve mutfak temizliği yaparken birçok farklı çeşitte ürün kulanıyoruz. Temizlik ürünlerinin “uzun süren temizlik”, “kusursuz hijyen” gibi vaatleri ilgimizi çektiği için içeriklerine bakmak pek aklımıza gelmiyor. Banyo temizleyicilerinde yaygın olarak kullanılan kimyasallardan biri olan klor daha bilinen adıyla çamaşır suyu temizlik sırasında ya da yüzeylerde kalan kalıntıların buharlaşması sonucu solunum yoluyla vücudumuza girebiliyor ve asidik bir etkiye neden olabiliyor. Sülfürik asit de toksik bir etkiye sahip olmasına rağmen evimizde kullandığımız metal temizleyici, lavabo açıcı gibi temizlik ürünlerinin içinde bulunabiliyor.

Amerikan Çevre Koruma Kurumu (US Environmental Protection Agency – EPA) tarafından yapılan araştırmaya göre ev içinde kullanılan temizlik ürünlerinden gelen toksik kimyasallar insanla temas ettikten 26 saniye sonra bütün organlarda görülebiliyor. Atıksız ve zehirsiz temizlik ürünleri ile doğal alternatiflere yönelebiliriz. Örneğin evimizde birkaç basit malzeme ile lavabo temizleyici hazırlayabiliriz.

temizlik malzemeleri

Zehirsiz Lavabo Temizleyici

-1 su bardağı karbonat

-2 tepeleme çorba kaşığı arap sabunu

-1 çorba kaşığı bitkisel gliserin

-10 veya 15 damla antibakteriyel uçucu yağ

Tüm malzemeleri karıştırarak lavabo temizliğinde kullanabiliriz.

Atıksız ve zehirsiz temizlik için ihtiyacımız olan temizlik ürünlerine Good4Trust’tan kolayca ulaşabiliriz

Temizlik Ürünlerini Karıştırmak Daha Temiz Bir Sonuç Mu Verir?

Ev temizliğinde yapılan en büyük yanlışlardan biri de temizlik malzemelerini birbiriyle karıştırarak kullanmak. Bu karışımlar tepkimeye girmemesi gereken kimyasalları buluşturuyor ve bu karışımlarla daha temiz bir sonuç elde etmiş olmuyoruz. Deri tahrişine, solunum yollarının zarar görmesine ve hatta zehirlenmelere yol açabiliyor. Bu yüzden temizlik yaparken ürünlerin kullanalım talimatlarına uymamız ve diğer ürünlerle karıştırmamamız önemli.

Gereğinden fazla temizlik maddesi kullanımı daha temiz bir ev anlamına gelmiyor. Aksine daha çok su ve zaman harcıyoruz, evimizde biriken ve bizimle temas eden temizlik maddesi kalıntısı miktarı artıyor. Temizlik esnasında kullanılan suların kanalizasyon yoluyla su ve toprağa karışarak kimyasal kirliliğe neden oluyor.. Atıksız ve zehirsiz ev temizliğinde doğal içerikli ürün kullansak bile ihtiyacımız kadar kullanmaya özen göstermeliyiz.

Atıksız ve Zehirsiz Ev Temizliği İçin Birkaç İpucu

Atıksız ve zehirsiz ev temizliği için yapabileceğimiz bir diğer değişiklik ise temizlik yaparken sünger yerine kabak lifi kullanmak. Kabak lifi doğal yapısı gereği diğer süngerler gibi köpürmüyor ama temizlik konusunda endişelenmemize gerek yok. Üstelik çabuk kuruması sayesinde kullanımı daha hijyenik. 

Banyo resmi

Temiz içerikli ürünlerin yaygınlaşması etiket yanılgısını da beraberinde getiriyor. Bu yüzden atıksız banyo temizliği için alışveriş yaparken ürünün sertifikalarını kontrol etmemiz, etiketinde bulunan açıklama ve sembolleri iyi okumamız, ürünlerin üzerindeki sertifika ve sembollerin güvenilir kurumlara aidiyetini araştırmamız önemli.

Peki sen atıksız ve zehirsiz ev temizliği için neler yapıyorsun? Yorumlarda buluşalım.
Atıksız ve zehirsiz temizlik ürünleri kullanmak insan ve çevre sağlığı için önemli. Atıksız yaşam yolculuğunda ihtiyacımız olan ürünleri çevre ve insan dostu üreticilerden temin etmek için Good4Trust.org’da buluşalım.

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: