Her yıl 22 Nisan’da kutlanan Dünya Günü yaklaşıyor! Dünya Günü, yaşamın ve doğanın güzelliğini kutlayarak iklim değişikliğine dikkat çekmek için başlatılan bir eylem. Dünya Günü’nü kutlamak için yapabileceğin 5 basit öneri hazırladık. Peki sen Dünya Günü’nde neler yapacaksın?

Dünya Günü Nedir?
Gezegenimiz eşsiz bir yer! Varlığını bu şekilde devam ettirebilmesi için yardımımıza ihtiyacı var. Dünya Günü her yıl 22 Nisan’da iklim krizi, ormansızlaştırma, çevre kirliliği, biyoçeşitliliğin azalması gibi problemlere karşı aksiyon almaya teşvik amaçlı başlatılan bir etkinlik.
Fikir ilk kez barış aktivisti John McConnell tarafından UNESCO Dünya Konferansı’nda 1969 yılında ortaya atılıyor. İlk kutlama Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteğiyle 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenleniyor. Etkileri tüm ülkeye yayılıyor ve “Temiz Hava” ve “Temiz Su” yasalarının hazırlanmasına öncülük ediyor. 1990 yılından beri 140’tan fazla ülke tarafından kutlanıyor.
Dünya Günü’nü Nasıl Kutlayabilirsin?
Sen de Dünya Günü’nde bilinçli toplum yaratma yoluna destek olabilirsin. Etrafındakileri çevre problemleri hakkında bilgilendirebilir, doğada keyifli aktiviteler düzenleyerek kutlamanın ve eğlenmenin farklı yolları da olduğunu gösterebilirsin.
1. Bitki ek ya da ağaç dik

Her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç kesiliyor. Ağaçlar karbondioksiti kullanarak oksijen üretir ve aynı zamanda pek çok canlının evidir. Şehirde yaşıyorsan bile apartmanın bahçesine bir ağaç dikerek bir ağacın büyümesinin zevkine tanıklık edebilir ve doğaya katkıda bulunabilirsin. Ağaç dikemiyorsan saksıda kendi yeşilliklerini yetiştirebilir ya da saksıya evine güzellik katacak ve havasını temizleyecek güzel bir bitki ekebilirsin.
2. Pencere kenarına ya da balkona kuş yemliği koy

Evde bulunan bir süt/meyve suyu kutusunu, plastik şişeyi ya da kozalak kullanarak kuşlar için basit bir yemlik hazırlayabilirsin. Bu yemliği balkona, pencere önüne ya da bir ağaç dalına sabitlersen kuşların beslenebileceği güzel bir ortam yaratmış olursun. Yemliği koyduğun yerin kedilerin ulaşamayacağı yüksek bir konumda olmasına özen göster. İçine kuşlar için besleyici buğday, yulaf, kabuksuz çekirdek, keten tohumu gibi tohumlar koyman yeterli.
3. Geri dönüştürülebilir atıklarını ayrıştırmaya başla
Cam ve metalin değer kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebildiğini biliyor muydun? Mümkün olduğunca ambalajsız ürünleri tercih etsen bile geri dönüşümü yapılabilecek cam, metal, kağıt gibi atıklar çıkabilir. Bu atıkları çöpe atıyorsan, Dünya Günü’nde ayırmaya başlayabilirsin. Geri dönüştürülebilir atıklar organik atıklarla karıştığında çoğu zaman temizlemenin zorluğu sebebiyle çöpe gönderiliyor
4. Termosunu ya da su mataranı yanında taşı
Geri dönüşüm yapsan bile, geri dönüşüm esnasında da enerji harcandığını ve özellikle tek kullanımlık plastiklerin çoğunlukla geri dönüştürülmediğini unutma. Her yıl 1.5 milyon varil petrol, sadece plastik su şişesi üretimi için kullanılıyor. Bu şişeler suyu ve toprağı kirletiyor. Dışarıda suyunu nasıl yeniden doldurabileceğin konusunda endişeleniyorsan merak etme. Artık pek çok kahve zinciri, su matarası ya da termosu götürdüğünde ücretsiz olarak arıtma su ile dolduruyor.
5. Haftada bir gün vegan ya da vejetaryen beslen

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre hayvancılık sektörü çevre sorunlarına neden olma konusunda ilk 3 sektör arasında yer alıyor. Aynı zamanda kontrolsüz hayvancılık biyolojik çeşitlilik kaybına da sebep oluyor. Sen de 2003 yılından beri devam eden etsiz pazartesi akımına dahil olarak gezegene katkıda bulunabilirsin. Pazartesi olmasının sebebi insanların hafta başında sağlıklı davranışları denemeye daha açık olduğunu gösteren açıklamalar. Senin hayat tarzına etsiz pazartesi uygun değilse başka bir günü tercih edebilirsin.
Bir Cevap Yazın