Good4Trust üreticilerini yakından tanıdığımız Türeten Sohbetler serimizin ilk konuğu Misbalbahçe. Haydi gel birlikte Misbalbahçe’nin kurucusu Sümeyye Köktürk Gergerlioğlu ile sohbet edelim!

Soru: Kurucularınızı tanıyabilir miyiz?
Cevap: Ben Sümeyye Köktürk Gergerlioğlu. İzmit doğumluyum. İşletme (lisans) ve tarım (ön lisans) eğitimlerini bitirdim. Tam zamanlı anne ve çiftçiyim.
Soru: Bize hikayenizden bahseder misiniz? Nasıl bu işi yapmaya karar verdiniz? Bu iş için nasıl bir sorundan veya ihtiyaçtan yola çıktınız?
Cevap: Misbalbahçe‘nin hikâyesi doğaya daha yakın olmaya olan isteğim ve çocuklarım için daha gerçek bir hayata duyduğum özlemle başladı. Kocaeli’de atadan dededen kalma toprağımızla bağlantımız ara sıra pikniğe gitme seviyesinde de olsa hiç kopmamıştı. Üretmek istiyordum ve toprak beni çağırdı diyebilirim. Lavanta ektim 5 yıl önce. Şimdiki kadar bilinmiyordu ve konuyla ilgili tecrübelerinden yararlanabileceğim kimse yoktu. Düşe kalka yanıla öğrene okuya uygulaya bugüne geldik.
Soru: Markanız/kurumunuz ne zaman hayata geçti? Şu an hangi aşamadasınız?
Cevap: 2017 genç çiftçi projesine seçilerek lavantalarımı ektim ve mahsulü çeşitli ürünlere dönüştürerek internetten satamaya başladım. Kendime bir isim buldum ve bu isim daha önce başkası tarafından alınmış mı diye internette sıkı bir arama yaptım. Hiç bir ize rastlamadım ve 2 yıla yakın bu ismi kullandım. Ta ki bir gün bir mail alana kadar… Mailde kullandığım ismin patentinin resmi olarak kendilerinde olduğu ve kullanımı derhal sonlandırmam gerektiği ifade ediliyordu. İsim hakkı kavramıyla o gün tanıştım. İsim araştırmasını internette arama motorlarında ya da sosyal medyada degil Türk Patent Enstitüsünün bünyesinde yapmam gerekirmiş, bunu yaşayarak öğrendim. 2 yıllık emeğim ve basılı materyalim elimden kayıp gitmişti. Sonrasında Misbalbahçe ismini, tam da yaptığımız işi ifade ettiği için, seçip isim hakkını aldık. Şirketimizide kurarak emin adımlarla yolumuza devam ettik.

Ürünlerimizin sosyal ve ekolojik etkilerini gözlemlemek mümkün.
Soru: Markanızın/kurumunuzun ekolojik ve sosyal etkisinden bahseder misiniz? Bunları ölçüyor musunuz?
Cevap: Üretimlerimizin sosyal ve ekolojik etkilerini gözlemlemek mümkün. Ekolojik etkilerinin başında tarım yaptığımız alanda çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor olmamız geliyor. Lavantalar kelebekleri arıları örümcekleri kendine çekti ve tabi doğal olarak bunlarla beslenen hayvanları da peşi sıra bölgemize çektik. Çok çeşitli ve hareketli bir yaşam var şimdi bahçede.
Sosyal etkilerinin başında ise çevremizde standart ekilen ürünlerin yanında henüz ekilmemiş ürünlerle ilgili merakı ve cesareti artırdık diyebilirim.
Soru: Çevre dostu bir marka oluşturma ve üretim yapma sürecinden karşılaştığınız güçlükler neler? Zorlukları çözmek için nasıl bir yol izlediniz?
Cevap: Çevre dostu bir üretim yaparken çok iş gücüne ve doğal olarak maddi kaynağa ihtiyaç duyduk açıkçası. Lavantanın bizim bölgemizdeki en büyük sorunu yabani ottur ve ektiğiniz bitkinin boğulmaması için sürekli yabani otları uzaklaştırmanız gerekir. Ot ilacı denen zehirlerden kullansak işimiz kolaylaşır ama yaptığımız işin hiçbir anlamı kalmazdı. Elle ve tırpanla bu mücadeleyi sağladık biz de.
Kocaeli’deki organik ürün yetiştiren çiftçilerle bir araya gelip organik sertifika başvurusu yaptık.
Soru: Ürünlerinizin çevre dostu olduğunu belgeleyen herhangi bir sertifikanız var mı?
Cevap: Ürünlerimizi organik olarak yetiştirmek zaten özen ve emek isteyen bir süreç. Bunu belgelemek istediğinizde de küçük bir çiftçi için ağır sayılabilecek rakamları sertifika kuruluşuna ödemeniz gerekiyor. Bu zorluğu aşmak için Kocaeli’deki organik ürün yetiştiren çiftçilerle bir araya gelip sertifika masraflarımızı bölüşerek başvurumuzu yaptık. Denetimlerimiz başladı. Gereken süre dolduğunda sertifikalı organik üretici olacağız.

Good4Trust sayesinde çok güzel iş birlikleri çıktı.
Soru: Good4Trust topluluğunun parçası olmak size ne gibi değer ve faydalar kazandırdı?
Cevap: Good4Trust’ın Kocaeli’deki yansıması İzmit Çarşıs’ı kendim gibi üreten insanları tanımama vesile oldu en başta. Çok çok güzel iş birlikleri çıktı. Hatta bir üretici arkadaşım lavanta bahçemizin yakınlarında gül bahçesi kurdu. Ayrıca ben çoğuna katılamasam da verilen eğitimlerin olumlu etkilerini dinliyorum üretici arkadaşlarımdan.
Soru: Ürünlerinizde nasıl bir üretim süreci yürütüyorsunuz? Esansiyel yağlarınızın distilasyonunu kendiniz mi yapıyorsunuz?
Cevap: Misbalbahçe’de lavanta ile başladık ama ölmez çiçek ve ıtır da ektik. Bunların bakımları ve temel ihtiyaçları farklı da olsa hepsinin ortak özelliği etkileri kuvvetli bitkiler olmaları. Yağını, suyunu çıkarıp, çayını tütsüsünü yapıyoruz. Bu bitkilerden çeşitli yollarla faydalanmak mümkün ama bitkinin ruhu da denilen uçucu yağı çıkarmak özel tertibat isteyen bir süreç. Çelik distilasyon makinelerimizi aldık ve bu buharla damıtma işlemini kendi bünyemizde yapabiliyoruz.

Çöpe gitmeden ne kadar kullanılırsa o kadar iyi
Soru: Ürünlerinizi plastiksiz kargoyla gönderiyorsunuz. Bu süreçte cam ambalajların kırılmaması için ne tür yöntemler kullanıyorsunuz?
Cevap: Ürünlerimizi plastiksiz gönderebilmek için en çok kullandığımız malzeme karton. Marketlerden topladığımız kartonları uygun ölçülerde keserek cam ambalajların sıkıca bariyerlenmesinde kullanıyoruz. Ayrıca yakın çevremizden topladığımız kargo ambalaj ürünlerini de bazen kargolarda kullanıyoruz çöpe gitmeden önce ne kadar kullanılırsa o kadar iyidir diyerek. Kargo gönderiminde ise kargo poseti kullanmıyoruz. Bunlar küçük şeyler evet ama iyi hisettiren ve konu üzerinde durup düşünmeyi sağlayan şeyler aynı zamanda.

Soru: Biz türeticiler olarak esansiyel yağları nasıl kullanabiliriz?
Cevap: Esansiyel yağlar kuvvetli bileşiklerdir. Başta ortamın havasını temizlemekte, vücut masajında, cilt bakımında, ev tipi kozmetiklerin temel malzemesi olarak, böcek ısırıklarında ilk yardım uygulamalarında başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Lavanta Bahçe çiçeklenme zamanında ziyarete açılıyor.
Soru: Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
Cevap: Misbalbahçe’nin gelecek planları arasında ilk sırada Kocaeli Lavanta Bahçesi var. Tarım yaptığımız Lavanta Bahçe’yi çiçeklenme zamanlarında ziyarete açtık. İnsan doğaya ait bir varlık. Geldiğimiz noktada doğayla doğalla temasımız arasındaki uçurum sürekli açılıyor. Bizim bahçemiz de bu uçumun azaldığı, kapandığı yerlerden biri olacak. Ayrıca ürün geliştirme süreci devam eden tatlı bir ürün daha var gelecek planlarımız arasında. Gelişmesi bitince haberini vereceğiz :).
Pestisitsiz üretilen Misbalbahçe ürünlerini Good4Trust Çarşı‘dan satın alabilirsin.
Bir Cevap Yazın