Eğitim ve İş Hayatında Atıksız Yaşam Mümkün mü?

Atık problemini çözmek için evimizde bireysel olarak neler yapabileceğimizi Atıksız Yaşam serimizin diğer yazılarında ele almıştık. Ama yaşantımız ev ile sınırlı değil ve toplu olarak vakit geçirdiğimiz okul ve ofislerde atıksız yaşamın bir parçası. Birlikte hareket ederek okul ve iş yerlerini de atıksız yaşam alanları haline getirebiliriz.

Eğitim ve iş hayatında atıksız yaşam mümkün

Atıksız Okullar

Eğitim hayatında ufak değişiklikler yaparak atıksız yaşam ilkelerini benimseyebiliriz. Her öğrenci eğitim yılının başında kendine ihtiyaç listesi hazırlıyor. Yeni okul dönemi heyecanıyla ihtiyaç dışı alışveriş yapmamak için öncelikle elimizde bulunan okul materyallerini gözden geçirebiliriz. Yarım kalan defterler, unutulmuş kalemleri ortaya çıkararak gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu listeleyebiliriz. Kalemler küçük bir ayrıntı gibi gelebilir ama yılda 82 bin ağaç sadece kurşun kalem üretimi için kesiliyor. 

Neye gerçekten ihtiyacımız olduğuna karar verdikten sonra sıra yaptığımız seçimleri gözden geçirmeye geliyor. Örneğin plastik kapaklı defterler yerine karton kapaklıl olanları tercih edebiliriz. Fosforlu ve tükenmez kalemler satın alırkeni ise yeniden doldurulabilir olmasına özen gösterebiliriz, hatta daha çevre dostu bir alternatif olan dolma kalemlere geçiş yapabiliriz. Artık ihtiyacımız olmayan ve iyi durumdaki okul üniforması, sırt çantası gibi eşyaları bağışlayarak tekrar kullanılmasını sağlayabiliriz. 

Atıksız yaşam için ürün seçimleri gözden geçirilmeli

Yeşil Üniversitelerden Haberiniz Var Mı?

Çevre bilincinin artması için üniversiteler de belli dönüşümlerden geçiyor. Üniversitelerin ne kadar çevre dostu olduğunu anlamak için çeşitli sistemler geliştiriliyor. Örneğin Greenmetric belirlediği ölçütlere göre üniversiteler sürdürülebilirlik ve atık yönetimine göre puanlıyor. Bu ölçütler yeşil enerjinin üretimi ve kullanımı, atık yönetimi, geri dönüşüm oranı, kampüsün yeşil alan miktarı gibi farklı maddelerden oluşuyor. Yurt dışında yaygın olan yeşil üniversiteler sıralamasına son yıllarda Türkiye’den de birçok üniversite dahil oldu.

yeşil üniversiteler

Atıksız Ofisler

Her alanda olduğu gibi ofislerde de dijitalleşme giderek artıyor ve kâğıt kullanımını azaltmanın önemi anlaşılıyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre ofis çalışanı yılda ortlama 10.000 yaprak fotokopi kâğıdı kullanıyor. Bu miktarı azaltmak için kâğıt kullanımı sınırlandırılabilir. Örneğin e-posta ve belgelerin baskısını almak yerine bilgisayardan okuyabiliriz. Eğer baskı almamız gerekiyorsa kâğıdın çift taraflı baskı alabiliriz. 1 ton kağıt yapımında 2.700 litre su kullanıldığı düşünülürse ofis içinde kağıtların geri dönüşümü oldukça önemli.

atıksız ofisler

İş Hayatında Yeni Bir Atık Türü: Elektronik Atıklar 

Elektronik atık, diğer atık türlerine göre daha yeni ve bu atıkların geri dönüşümü hakkında çalışmalar devam ediyor. Ofislerde kullanılan laptop ve telefonlar, fotokopi makineleri ve daha pek çok elektronik eşya ömrünü tamamladıktan sonra çöpe gidiyor. Bu atık üretiminin önüne geçebilmek için hızlı tüketim sonucu unutulan tamir etme seçeneğine başvurulabilir.Tamir edilemeyen ürünler ise uygun kurumlara başvurularak geri dönüşüm döngüsüne kazandırılabilir.

elektronik atıklar nasıl bertaraf edilmeli

Ofis Mobilyaları Geri Dönüştürülebilir mi?

Tabii ki iş yeri ve okul atıkları sadece bununla sınırlı değil. Amerikan Çevre Koruma Ajansı Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ortalama 8,5 milyon tona kadar ofis mobilyasının çöplüklere gittiğini söylüyor. Bu mobilyalar için kullanılan hammadde, üretim için harcanan enerji, ürünlerin taşınmasının çevreye maliyetini de düşündüğümüzde aslında atık üretiminin gözle görünenden daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. İkinci el ürün satın almak bu durumun önlenmesine çözüm olabilecek yollardan biri. ABD’nin düşük gelirli bölgelerinde ikinci el ürünler kullanılarak kurulan okullar bulunuyor.

atıksız yaşam için ikinci el mobilyalar.

Ofis ve okulların ortak noktası tek kullanımlık ürünlerin çok tercih edildiği alanlar olması. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre  ortalama bir üniversite öğrencisi her yıl 500 tek kullanımlık bardak kullanıyor. Bazı ofisler sadece cam bardak ve şişe kullanımına geçti ancak bu yolda atılacak daha çok adım var. Tek kullanımlık atıkların önüne geçmek için okul ve ofislerde ortak su kullanım alanları yapılabilir, ofis ve okul yönetimi bu ihtiyaçlar için daha sürdürülebilir ve atıksız alternatifleri tercih edebilir.

Organik atık yönetiminde üniversitelerde kompost uygulamasına geçiş giderek artıyor. Ofisler ise sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen yemek firmaları ile çalışmayı seçebilir, atıksız yaşamı ofis rutininin bir parçası hâline getirebilir. Okul ve ofislerde yemeğini yanında taşıyanlar için pişirme ve saklama alanları tasarlanabilir.

Peki sen okul veya iş yerinde atıksız yaşam için hangi adımları uyguluyorsun? Bizimle yorumlarda paylaşabilirsin.

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: