Nisan Ayında Saksıda Yetiştirebileceğin 6 Bitki

Kendi yetiştirdiğin, dalından taze kopardığın bitkileri tatmanın zevkini yaşadın mı? Bitki yetiştirmek için büyük alanlara ya da bahçeye ihtiyacın yok. Evde, camın önüne ya da balkona koyacağın saksılarda kendi bitkilerini yetiştirmenin keyfine varabilirsin. Nisan ayı bitki yetiştirmeye başlamak için çok ideal. İşte balkonda ya da cam önünde kolaylıkla yetiştirebileceğin 6 bitki.

Saksıda bitki yetiştirmek, dinlenmek ve stres atmak için harika bir fikir. Bitkilerle ilgilenirken bir anlığına günlük problemlerden uzaklaşabilir ve bir tohumun büyüdüğüne tanıklık etmenin mutluluğunu yaşayabilirsin. Saksıda bitki yetiştirmenin sağlayacağı faydaları Şehirde Yaşarken Doğayla İç İçe Olmanın En Kolay Yolu: Balkon Bahçeciliği yazımızdan okuyabilirsin. 

Saksıda Bitki Yetiştirmek

Saksıda çok yıllık ya da tek yıllık, bakımı çok kolay ya da biraz daha uğraştırıcı bitkiler yetiştirebilirsin. Limon, avokado ve portakal çekirdeklerinden küçük süs ağaçları elde edebileceğin gibi, mutfakta kullanabileceğin biberiye, maydanoz, roka gibi bitkileri de rahatlıkla ekebilirsin. İlk kez bitki yetiştireceklerin rahatlıkla bakabileceği ve elde ettiği sonuçtan zevk alacağın 6 bitki önerisi hazırladık. 

1. Biberiye

saksıda biberiye

Biberiye neredeyse hiç bakım istemeyen, her yerde rahatlıkla yetişebilen bir aromatik çok yıllık bir bitki. Evde yetiştirdiğin biberiyeyi çay yapmak için ya da yemekleri tatlandırmak için kullanabilirsin. Su drenajı olan bir saksıda, torflu bir toprağa ekeceğin biberiye uzun yıllar seninle birlikte yaşayabilir. Her yıl daha büyük bir saksıya geçirerek büyümesine yardımcı olabilirsin. Bahar ayları saksı değiştirmek için en ideal zaman. Toprağı kurudukça sulamayı ihmal etme.

Biberiyeyi dilersen tohumdan, dilersen çeltikle çoğaltabilirsin. Büyüyen biberiyeni çeltikle çoğaltarak sevdiklerine hediye edebilir ve sevdiklerinin de türeticilikten üreticiliğe geçmesine yardımcı olabilirsin. 

2. Lavanta

lavanta

Lavanta da biberiye gibi fazla bakım istemeyen çok yıllık, dayanıklı bir bitki. Bu özelliği sayesinde şehirdeki park ve bahçelerde görebilirsin. Lavanta sadece güzel kokusu için bile yetiştirmeye değer. Bolca güneş seven lavantanın topraktan fazla bir beklentisi yoktur. En çorak topraklarda bile tutunabilir. Çiçek vermesini istiyorsan lavantaya biraz daha fazla özen göstermelisin. Düzenli olarak solucan gübresi vererek ve bolca güneş almasını sağlayarak çiçek açmasına yardımcı olabilirsin. 

Lavanta çeltikle ya da tohumla yetiştirilebilir. Lavantayı senede bir kez budayarak daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsin. Budarken kestiğin lavanta dallarını çeltik olarak kullanarak lavantayı kolaylıkla çoğaltabilirsin. Evde yetiştirdiğin taze lavantayı biraz ezerek zeytinyağında bekletebilir ve lavanta aromalı zeytinyağı elde edebilirsin.

3. Adaçayı

adaçayı

Adaçayı mor çiçekler açtığını biliyor muydun? Saksıda yetiştirmeye uygun hoş kokulu ve göze hitap eden diğer bir tıbbi aromatik bitki ise adaçayı. Soğuğu sevmeyen adaçayı çok yıllık bir bitkidir. Uzun yıllar seninle birlikte olması için kış aylarında evin içine yetiştirmende fayda var. Adaçayı kuraklığa dayanıklıdır, ilk gelişme sürecini tamamladıktan sonra fazla bakım istemez. 

İyi Ekim tıbbi aromatik bitkiler tohum setiyle lavanta, biberiye, adaçayı gibi aromatik bitkileri yetiştirebileceğin tohumlara ulaşabilirsin. 

İyi ekim aromatik bitki
İyi Ekim Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tohumu

4. Maydanoz

maydanoz

Hızlı çürüyen ve çoğunlukla az miktarda kullanılıp kalanı atılan yeşillikleri saksıda yetiştirerek hem her zaman taze şekilde kullanabilir hem de israfı önleyebilirsin. Maydonoz, humuslu toprakta yetiştirebileceğin bakımı kolay bir bitki. Toprak dolu saksıya aralıklı serpiştirdiğin maydonoz tohumlarının üzerini örtecek kadar toprak ile kapatman yeterli. Fazla derine gömersen maydanozların çıkması zorlaşır. Yaklaşık 2 – 3 haftada maydonozlar filizlenmeye başlar, 5 – 6 haftada yenebilecek hale gelir. Maydonoz bol su sever. Özellikle büyüme döneminde toprağın kurumamasına özen göstermende fayda var. Maydanozları hasat ederken bir makas yardımıyla kesmelisin. Koparmak maydonozların zarar görmesine ve büyümemesine sebep olabilir.

Çiçek toprakları çoğunlukla sebze yetiştirmek için gerekli besinleri içermez. Yenebilir bitkileri yetiştirirken sebze toprağı kullanarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsin.

sebze toprağı
Farge Organik Sebze Toprağı

5. Marul

Uyumlu bir bitki olan marulu tohumdan ya da satın aldığın marulların dip kısmını ekerek yetiştirebilirsin. Aşırı güneş ışığına maruz kalırsa marul yaprakları solarak canlılığını kaybeder. Saksıyı öğlen güneşi almayan bir yere koyduğuna emin ol.

6. Kedi Dostlarımız için Buğday ve Yulaf

Evde bitkileri merak eden kedi dostların varsa onları bitkilerden uzak tutmak için en iyi yöntem ilgisini çekecek ve sağlığı için faydalı kedi çimi ekmek. Kedi çimi aslında buğday, arpa ya da yulaf tohumlarının çimlendirmesiyle elde edilir. Mineral, vitamin ve aminoasit açısından zengindir. Kedilerin sindirimine yardımcı olur. Kolaylıkla saksıda yetişir. Buğday tohumlarını toprağa serptikten sonra üzerini kaplayacak kadar toprakla örtüp, düzenli olarak toprağı nemlendirmen yeterli. Birkaç hafta içinde tohumlar olgunlaşarak çime dönüşür.

2 thoughts on “Nisan Ayında Saksıda Yetiştirebileceğin 6 Bitki

Add yours

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: