Şehirde Yaşarken Doğayla İç İçe Olmanın En Kolay ve Keyifli Yolu: Balkon Bahçeciliği

Saksınızın kenarına ektiğiniz birkaç tohumun büyüdüğüne hiç tanık oldunuz mu? Peki, ilk çiçeğini açtığını gördüğünüz andaki sevincinizi hatırlıyor musunuz? Bu sevincin sebebi, emeğin karşılığını alma hissinin yanı sıra, betonlar arasına sıkışan ruhumuzun doğayla yeniden temas kurması aslında… Eğer henüz denemediyseniz, bu yazıyla, şehir bahçeciliğine daha yakından bakabilir, belki de harekete geçebilirsiniz.

Türeticilikten Üreticiliğe

Bugün Dünya nüfusunun yaklaşık %54’ü kentsel alanlarda yaşarken, otuz sene içerisinde bu oranın %68’e çıkacağı tahmin ediliyor. Artan nüfus ve genişleyen şehirler, gıda talebinin karşılanması alternatif yöntemlere ihtiyaç duyuyor. Biz, türeticiler olarak, tercihlerimizi organik ve onarıcı tarım yapan üreticilerden yana kullanıyoruz. Bu sayede, doğaya ve insana değer veren ekolojik yöntemlerin gelişimine katkı sağlıyoruz. Peki, bunun yanı sıra, biz de üretici olamaz mıyız? Hem de bunun için geniş arazilere gerek duymadan, kendi balkon, teras ya da bahçemizde…

Permakültür Balkon Bahçeciliği
Pencere önü çiçekleri

Balkona açılan kapıyı aralayıp bahçenize sadece bir adımınızla ulaşmak hoş olmaz mıydı? Pencere önü, fayansa dizilmiş birkaç saksı derken, bir de bakmışsınız, balkonunuz bir bahçeye dönüşmüş. Kahvaltınızı hazırlarken domatesinizi, biberinizi toplayıp tabağınıza koyuyor, fesleğenlerin o güzel kokusunu içinize çekiyorsunuz… Güzel bir anı betimlerken, aslında balkon bahçeciliğinin de tanımını yapmış oluyoruz.

Balkon bahçesi permakültür
Balkon bahçesi

Neden Bir Balkon Bahçesine İhtiyacımız var?

Bir apartman dairesinde yaşarken de hayalinizdeki bahçeye sahip olmanız mümkün. Bahçeli bir evinizin olmaması, bahçecilik yapmanızın imkansız olduğu anlamına gelmez. Küçük bir alana sahip balkonlarınızda bile kolayca farklı türlerde bitkiler yetiştirebilirsiniz. Balkon bahçeleri, betonların ortasında kalan hayatımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz ‘yeşil’in bir dokunuşudur aslında. Balkon bahçeciliği, sadece güzel bir ortam yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bize farklı faydalar da sağlar.

Bir bahçeyle etkileşime girmenin en keyifli tarafı, bitkilerin tüm hayat döngüsüne tanık olmak, emek vermek ve emeğinin karşılığını almak…

Evin Balkonunda Bahçecilik

Balkonda bahçecilik yapmak, dinlenmek ve stres atmak için harika bir alan yaratmanızı sağlar. Bununla birlikte temiz hava almak, ellerinizi kirletmek, bitkilerle ve doğayla etkileşime girmek de en bilinen stres atma yöntemlerinden biridir. Ayrıca açık havada hareket halinde olmanın fiziksel sağlığımızı iyileştirdiği de bir gerçek.

Bunlara ek olarak, eğer farklı bitki türlerine sahip bir balkon bahçesi kurarsanız, doğadaki canlılara, özellikle polen taşıyıcılara, doğal bir yaşam alanı sağlamış olursunuz. Böylece dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliğe de katkıda bulunmuş olursunuz.

Kısaca balkon bahçeciliği size ihtiyaç duyduğunuz doğanın kısa bir kesitini sunar. Bahçeciliğin faydalarına gelin, birlikte göz atalım.

1. Doğa ile bir bağ kurmanızı sağlar

Evinizde doğanın eksikliğini hissediyorsanız, balkon bahçeciliği tam size göre. Saksı bitkilerinden küçük ağaçlara kadar bir balkon bahçesiyle uğraşmak, ruhumuzu tekrar doğaya bağlayabilir. Bir bitkinin büyümesinden mahsul vermesine kadar olan büyüleyici süreç, doğayla olan kopuk ilişkimizi de iyileştirme imkanı sağlıyor.

Balkon bahçeciliği nasıl yapılır
Balkon bahçeciliği toprakla iç içe olma imkanı sunar
2. Ferahlatıcı bir ambiyans yaratmanıza yardımcı olur

Evimizdeki yeşillik, iç mekanı ferah kılar, zihnimizde rahatlatıcı bir his uyandırır. Üstelik çiçeklerin ve yeşilliklerin çekici bir ambiyans yaratmaya katkıda bulunmasından bahsetmiyoruz bile…

3. Temiz hava akışını sağlar

Balkon bahçesi, eve giren eski ve kirli hava için bir filtre görevi görür. Böylece sağlıklı yaşama fayda sağlayan temiz hava akışını da destekler.

4. Taze ürünlere kolayca ulaşmamızı sağlar

Bir balkon bahçesi oluşturmak, küçük miktarlarda da olsa taze ürünlere erişiminizi sağlar. Domates, biber, fasulye gibi sebzeler ve çeşitli otlar uygun seçimler olabilir.

Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği nasıl yapılır
Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği
5. ‘Yeşil’e dokunursunuz

Bugünlerde doğayla etkileşimimiz azalmış veya kendimizi uzaklaşmış hissediyor olabiliriz. Ancak fiziksel ve mental sağlığımız için, doğayla yakın temaslarda bulunmalıyız. Bahçeyle uğraşmayı sevenler veya bir hobi edinmek isteyenler için, balkon bahçeciliği ideal bir seçenek.

6. Sosyal uyumu teşvik eder

Balkon bahçeciliği, sosyal uyumu ve etkileşimi geliştirmeye de katkıda bulunabilir. Örneğin, komşunuzla bir bitkiyi yetiştirmek hakkında bilgi alışverişi, iş birliği ve hatta tohum takası bile yapabilirsiniz. Böylece komşularınızla toplu bir sosyal sorumluluk biçimi kazanabilir ve iletişiminizi güçlendirebilirsiniz.

Balkon bahçeciliğine başlamak için hazır mısın?

Tüm bu sebepler, bizi balkonumuzda birer üretici olma hissiyle buluşturuyor. Siz de küçük bir tohumu saksınıza ekerek, doğayı balkonunuza misafir edebilirsiniz.

Kokopelli Şehirde
Saksıda Bostan-salata Bahçem
Saksıda Bostan setinde yeni bir başlangıç için gerekli her şey var. Kitin içerisinde, turp, marul ve roka tohumlarını gönderiyoruz.

Kokopelli Şehirde
Saksıda Bostan-Salata Bahçem

Saksıda Bostan setinde yeni bir başlangıç için gerekli her şey var. Kitin içerisinde, turp, marul ve roka tohumlarını gönderiyoruz.

Farge Organik

Sebze İçin Saksı Toprağı

Sebzelerini balkonda yetiştirmek isteyenler için bitkinin ihtiyacı olan organik besinleri içeren ideal bir toprak karışımıdır.

Can Bahçe

Mikro Yeşil Yetiştirme Seti

Evinizde kolayca mikro yeşil yetiştirmenizi sağlayacak bütün malzemeleri ve bilgileri içeren, plastiksiz, sıfır atık setlerdir.

Çocuk Dostu
Yenilebilir Bahçem Kit

Yenilenebilir Bahçem Kit ile bostan döngüsünü çocuklarla deneyimleyerek öğrenmelerine, üreterek kendi kendine yetebilen nesillere dönüşmesine vesile olalım.

Haydi gel, Good4Trust’tan ihtiyaçlarımızı temin edip balkonumuzda üretime başlayalım!

Balkon bahçeciliğine yeni başlayacaklar için derlediğimiz kaynaklara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bonus video: Balkon Bahçeciliği İpuçları

One thought on “Şehirde Yaşarken Doğayla İç İçe Olmanın En Kolay ve Keyifli Yolu: Balkon Bahçeciliği

Add yours

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: