Ekoloji ve adil yaşam hakkındaki bilgini geliştirmek, daha detaylı olarak kitaplardan öğrenmek mi istiyorsun? Senin için ekolojinin farklı konularında bilgi edinebileceğin kitap önerileri hazırladık.

1. Muz Ne Kadar Kötüdür? Her şeyin karbon ayak izi – Mike Berners Lee (Yeni İnsan Yayınevi)
Otobüs kullanmak mı yoksa hibrit araba ile seyahat etmek mi daha çevre dostu? Ellerimizi kağıt havlu ile kuruladığımızda mı yoksa el kurutucu ile kuruttuğumuzda mı daha az kaynak tüketmiş oluyoruz?
Yaptığımız her şeyin iklim değişikliğine az ya da çok etkisi var. Bu kitap karbon ayak izin hakkında daha çok bilgi edinmene ve karbon içgüdüsü kazanmana yardımcı olacak. Dünya Kupası’ndan gömlek ütülemeye, çocuk sahibi olmaktan ölüme büyük-küçük 100 etmenin karbon ayak izini açıklayan Muz Ne Kadar Kötüdür, günlük aktivitelerin çevreye etkisi hakkında bir bakış açısı kazandıracak.
Karbon ayak izi kelimesini sık sık duyuyoruz ama neyin ayak izinin daha fazla olduğu konusunda sıklıkla kafamız karışıyor. İstatistikler, grafikler ve görsellerle kolay anlaşılır bir anlatımıyla günlük hayatının iklim değişikliğine olan etkisi hakkında bilgi sahibi olmana yardımcı olacak bir kitap arıyorsan Muz Ne Kadar Kötüdür’e göz atabilirsin.
“Bir de arkama dönüp baktım ki… Bir arpa boyu yol için bir ömür iz bırakmışım. Tonlarca! Dönüşümün yönünü etkilemek hâlâ mümkün ve iyilik için hayatı çöplerinden ‘arındırmak’ gerek. Hep beraber. Bir muz için bile.” – Levent Erden, İletişimci
2. Victor’un Balkabakları – Leyla Aslan Ünlübay, Mısra Karahan (Paraşüt Kitap)
Buğday Derneği’nin kurucusu Victor Ananias’ın başından geçen gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılan Victor’un Balkabakları çocuklara doğanın mucizelerini anlatan bir hikaye kitabı. Leyla Aslan’ın yazıp, Mısra Karahan’ın çizimlerini yaptığı kitap, 4-8 yaş arası çocuklar için yazılsa da, yetişkinlerin de severek okuyacağı bir hikaye.
Her şey küçücük bir tohumla başlamış. Victor o kırılgan tohumu elleriyle toprağa ekmiş ve başlamış sabırla beklemeye. Sonbahar gelmiş, Victor’un tohumu iki koca balkabağına dönüşmüş. Yetmemiş, Victor’a binlerce tohum vermiş.
O binlerce tohuma ne mi olmuş?
Cevap, toprağın bereketinde gizli…
3. Saklı Orman: Bir Biyoloğun Doğa Güncesi – David George Haskell (Ekofil Yayınları)
Ekofil Yayınları topluluk destekli yayıncılık prensibi çerçevesinde, kitaplarını ön satışa çıkararak elde ettiği maddi destekle kitap basan bir yayınevi. Saklı Orman: Bir Biyoloğun Doğa Güncesi yayınevinin bu model ile okurla buluşturduğu ikinci kitabı. Kitap Türkçe’den başka 12 farklı dile çevrildi, Pulitzer finalisti oldu ve çeşitli bilim ve edebiyat ödüllerine layık görüldü.
David George Haskell, ABD’nin Tennessee eyaletinde koruma altında olan bir ormanda seçtiği bir metrekarelik alanı bir yıl boyunca gözlemleyerek Saklı Orman kitabını yazıyor. Doğanın bütünlüğünü ve bilimsel izlerini masalsı bir dille anlatan kitap okuyucuyu doğaya başka bir gözle bakmaya davet ediyor.
Kitabın Türkçeleştirilmesi için gösterilen emek de en az kitabın kendisi kadar dikkat çekici. Kuzey Amerika’ya has canlı türleri akademik yayınlara bakılarak ve uzmanlara danışılarak çevrilirken, Latinceleri de metnin içinde belirtiliyor.
4. Ekoloji Takvimi El Kitabı (BBOM Yayınları)
Ekoloji El Kitabı hem çocukların hem de yetişkinlerin doğayı daha iyi kavraması için hazırlanan bir rehber. Kitapta doğa olayları aylık başlıklara göre anlatılıyor, yaşamla ilgili belirli günler belirtiliyor, bahçe, bostan ve beslenme ile ilgili fikirlere yer veriliyor. Başka Bir Okul Mümkün diyerek yola çıkan ve eğitimi geliştirmeyi amaçlayan sivil toplum kuruluşunun basımını yaptığı kitap, özellikle çocukları doğa ve sürdürülebilir yaşam hakkında bilgilendirmek isteyen eğitimcilerin ve ebeveynlerin faydalanabileceği bir el kitabı.
5. Biyoçeşitlilik – Carlo Petrini, Stefano Mancuso (Yeni İnsan Yayınevi)
Slow Food Devrimi kitabının yazarı ve Slow Food oluşumunun fikir babası Carlo Petrini’nin Stefano Mancuso ile birlikte kaleme aldığı Biyoçeşitlilik kitabıyla, okuru bir ilham kaynağı olarak doğaya bakmaya davet ediyor.
Doğada binden fazla armut, patates çeşidi olmasına rağmen, bugün satılan armutların %96’sı iki çeşit, patatesler dört çeşit. En çok süt veren inek çeşidinin nüfusu artarken, diğer inek çeşitlerinin nüfusu gittikçe azalıyor. Verimlilik adı altında biyoçeşitlilik azaltılıyor ve tek tipleşmeye doğru gidiliyor. Biyoçeşitlilik hakkında bilgi edinmek ve mevcut sistemin bitki ve hayvan zenginliğini nasıl etkilediğini öğrenmek için kılavuz niteliğinde bir kaynak.
6. Yasak Meyve: Cehennemden Çıkış Kitabı – Dr. Uygar Özesmi
Yasak Meyve: Cehennemden Çıkış, Good4trust.org’un kurucusu Dr. Uygar Özesmi’nin “Dünyamız”ı kurtarmak için neler yapmalıyız, ekolojik ekonomi mümkün mü, geleceğe nasıl yatırım yapabiliriz gibi soruları ve daha fazlasını yanıtladığı bir kaynak kitap.
Cehennemden çıkış nerededir? Yasak meyveyi tekrar ısırmak gerek. Bu sefer çıkışı bulmak için örgüye bakmak gerek… Örgünün içindeki bize ve örgünün tek tek bütün düğümlerine. Biz artık doğanın parçası değiliz. Kendimizi doğadan ayırdık ve artık doğanın sırtında bir çökertici yüküz. Her geçen gün gezegene yayılıyoruz ve onu tüketiyoruz. Yaşam ağacını bulup, gezegen ve doğa ile uyumu yakalar mıyız? Kendimizi nasıl dönüştürecek ve insanlığa nasıl bir gelecek çizeceğiz?
Anlaşılır dili sayesinde ekoloji konusunda öğrenmeye yeni başlayanlar da kolaylıkla faydalanabileceği Yasak Meyve’ye good4trust.org’a türetici girişi yaptıktan sonra ücretsiz olarak ulaşabilirsin.