Maskeler ile Kendimizi Korurken Peki ya Doğaya Ne oluyor?

Tek kullanımlık yüz maskesi kullanımının her gün ne kadar atık ürettiğini her birimiz görebiliyoruz. Bir tahmine göre, Birleşik Krallık’taki herkes bir yıl boyunca her gün tek kullanımlık bir maske kullansaydı, 66.000 metrik ton atık üretilmiş olurdu. Ve buna ilaveten 57.000 metrik ton plastik ambalaj atığı… Greenpeace Tayvan, 2020’nin 14 haftalık döneminde Tayvan’ın kabaca 1,3 milyar cerrahi maske kullandığını tahmin ediyor. Küresel nüfus günde bir tek kullanımlık yüz maskesi kullanıyorsa, her ay 129 milyar yüz maskesi atıyoruz. Bunun ekosisteme verebileceği zararlar ise çok daha büyük rakamları işaret ediyor…

Daha İyi Bir Seçenek

Şimdiden, bazı araştırmacılar eski maskeler için yeni kullanımlar bulmaya ve biyolojik olarak çözünebilir maskeler geliştirmeye çalışıyor. Doğada çözünebilirlik ise beraberinde mikroplastik sorununu doğuruyor. Muz bitkisinden elde edilen, biyolojik olarak parçalanabilen bir elyaf olan abaca, tıbbi maskelerde polyester ve plastik için potansiyel bir yedek hammadde olarak görülüyor. Hindistan’daki bir eko-girişimci, tek kullanımlık maskeleri inşaat tuğlasına dönüştürmek için çalışıyor. Plaxtil adlı bir şirket ise kullanılmış maskeleri yeni maskelere dönüştürüyor. Bu gelişmeler heyecan uyandırıcı olsa da henüz yaygın ve erişilebilir değil. Şu an için pandemiye bağlı atıkları azaltmak için çoğumuzun yapabileceği en iyi şey, mümkün olduğunca yeniden kullanılabilir kumaş maskeler tercih etmeliyiz.

Kumaş Maskeler

University College of London’a göre, makinede yıkanan, yeniden kullanılabilir maskelerin en çevre dostu maske kullanımı… Ancak yeniden kullanılabilir kumaş maskeler bile eninde sonunda yıpranıyor.

Özellikle yüksek sıcaklık ve fazla temizlik malzemesi kullanımı nedeniyle maskelerin dikiş yerlerinde yıpranma ve parçalanma başlıyor. Kullanımla birlikte oluşan deformasyonlara sahip maskeleri Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kullanmamamız gerekiyor. Tam bu noktada bazı epidemiyologlar, önlem olarak bunların mevsimsel olarak değiştirilmesini öneriyor. En muhtemel çözüm ise, kaliteli ve sağlıklı malzemelerden üretilmiş ve atık olma sürecini geciktiren maskeleri tercih etmekten geçiyor.

Kumaş maskeleri yıkarken ürünlerde nelere dikkat etmeliyiz konusundaki blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Maskelerin geri dönüşümü

İç çamaşırı gibi, yüz maskeleri de çoğu insanın ne kadar yıkanırsa yıkansın istemediği ikinci el bir giysi haline geldi. Bu giysiler az miktarda kumaş, çok sayıda dikiş içerdiklerinden, ileri dönüşümü de pek kolay olmuyor. Yurt dışında San Jose gibi bazı topluluklarda, kumaş maskelerin diğer tekstillerle birlikte geri dönüştürülmek üzere kabul edilmesi gibi örnekleri görüyoruz… Bununla birlikte, maske için geri dönüşüm her yerde mümkün olamıyor. Tekstil geri dönüşümü sunan birçok topluluk bile yüz maskelerini bir sağlık riski olarak görüyor ve kabul etmiyor.

Geri dönüşümün en temel noktalarından biri onu geciktirmektir. Dolayısıyla kullandığımız ürünlerin kullanılamayacak duruma gelmesini geciktirmek, yani mümkün olduğunca az satın almak, ekosistem için atabileceğimiz en büyük adımlardan bir tanesi… Bunun için de maske seçimlerinde dikkatli olmalıyız.

1.5 milyar yüz maskesi mikroplastikler olarak doğaya bırakılıyor ve okyanus kirliliğine neden oluyor. Ayrıca eski bir maskeyi çöpe ya da dışarıya atmak da potansiyel bir risk taşıyor. Özellikle kullanılmış maskeler viral partiküllere maruz kaldıysa sağlık açısından oldukça riskli. Dolayısıyla sizden sonra temizlemeye çalışan herkesin bu partiküllere maruz kalma riski var. Elbette, tek kullanımlık maskelerde bu risk çok daha fazla…

Peki ya hangi maskeyi tercih etmeliyiz?

Ekosistem için yıkanabilir bez maskeleri tercih ederken, uzun süre kullanımda yıpranmayacak olmasına ve üretim aşamasında doğaya ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

“Peki ya bu kadar kritik noktayı bir arada bulunduran maskeyi nereden bulacağım?” diyorsanız çok haklısınız. Tam olarak bu sebepten sizlere birkaç öneri ile geldik.

Yüzde yüz pamuk ve ütü sterilizasyonuna uygun olan Gözde Öncüer Maskeleri ile siz de kendinizle birlikte doğayı da koruyabilirsiniz.

Kuş desenli maskeler pamuk saten, diğer maskeler %100 pamuklu kumaştan, astarları %100 pamuklu kumaştan, burun telli yıkanabilir maskeler.Sarıyerli kadınlar tarafından üretilmiştir. 

El işlemeli kumaş maske pamuklu kumaştandır ve tam yüz koruması sağlar.

Haydi, siz de sağlığınızı ve doğayı korumak, adil üreticilerle iş birliği yapmak ve iyiliği çoğaltmak için bugün Good4Trust’a uğrayın.

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: