İyilikler neden paylaşılmalı?

İyilikler paylaşıldıkça çoğalır. Kötü olayları eleştirmek için dahi paylaştığımızda davranışsal olarak yayılmasına neden oluruz. Bilimsel araştırmalara göre etik olmayan davranışların gözlendiği durumlarda bireyler de daha az etik davranmaya meyilli olurlar. Yine başka bilimsel araştırmalara göre iyilikleri paylaştığımızda iyiliği yapanın mutlu hissettiği kadar olaya tanık olanlarda mutluluk hissediyorlar ve bu tanıklar benzer iyilikler yapmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla iyilikleri paylaştığımızda iyilikler yayılıyor ve iyiliklerin paylaşımı daha iyi bir toplum yaratmamıza faydası oluyor.

Good4Trust.org üyesi Evrim Karaçetin’in dediği gibi “Aman yaptığınız iyi bir şeyi paylaşmayın bir anlamı kalmaz sözü bu toplumun kendisine yaptığı en büyük kötülüktür. Her kötü olayı eleştirmek için bile olsa paylaştığımızda, o kötü düşünceyi farkında olmadan da olsak yayarız. Her iyi şeyi sakladığımızda, başkalarının o iyi hareketlerden feyz almasını engelleriz”, Güneş Yıldırım ise şöyle diyor: “Good4Trust.org içerisinde paylaşılmış iyiliklerin o kadar çok fazlası bugüne kadar başkalarına ilham verdi ki! Ben kendi adıma çok fazla ilham aldığım iyilik sayabilirim.”

Gazeteci Melis Alphan diyor ki:  “Platformun en sevdiğim bölümü: İyilikler… Mesela biri, yönetim kurulu üyesi olduğu derneğin etkinliklerinde fidan bağışını gelenekselleştirdiğini yazıyor. Başkaları öğrencisini işe yerleştirdiğini, ATM’de parasını unutan birine parayı ulaştırdığını, yavru bir kediyi kurtardığını, köy okulundaki çocukları sevindirdiğini, bir kütüphanenin kitle fonlamasına katkıda bulunduğunu, sokak çocuklarına yardım ettiğini ve daha pek çok iyiliği paylaşıyor. Bu toplumda insanların yaptıkları iyilikleri, yardımları gizlemeleri gerektiğine dair bir inanış var. Oysa bu kural, insanların küçük toplumlarda yaşadığı ve herkesin kimin ne yaptığını bildiği geçmiş zaman için geçerli. Günümüzde bu kültürel olgu topluma zarar vermeye başladı. Çünkü insanlar artık kötülükleriyle övünüyor ve kötülük matah bir şey gibi algılanıyor. Eskiden kötülükler zaten kabul görmediği için, iyilikleri göstermek bir kibir olarak algılanırmış. Ama artık iyilik mağdur oldu. İyiliğin görünür hale gelmesi, alkışlanması gerekiyor. Good4Trust.org’da hem paylaşımlar hem de yapılan her alışveriş bir iyilik. İyilik kavramı ekonomiyle birleştiriliyor. Unutmayalım ki biz topluma verdikçe toplum daha güzel bir yer olur ve biz daha güzel bir yerde yaşarız. Doğru ekonomileri desteklediğimiz ölçüde de ekolojik ve sosyal açıdan adil bir dünyada yaşarız.“

Good4Trust.org üyesi Beste Eriş ne güzel ifade etmiş: “Şimdi hayal edin. Bir hastanenin bahçesindeki bir bankta oturuyorsunuz. Yakınınızda bir adamın telefonda birisinden bebek bezi almak için 50 TL borç para istediğini duyuyorsunuz. Fakat karşı taraftaki kişinin cevabı olumsuz olmuş olacak ki, adam boynu bükük çaresiz bir şekilde kapatıyor telefonu. Tam o sırada adamın iki adım ötesindeki genç bir kadın ona yaklaşıyor ve adama 50 TL uzatıp, sessizce uzaklaşıyor. Böyle bir sahneye şahit olmanın sizi nasıl etkileyeceğini düşünün. Muhtemelen önce şaşıracak, sonra gülümseyecek sonra da içinizden “Ne iyi insanlar var şu dünyada!” diyeceksiniz. Şimdi de bir günde bunun gibi 5-6 iyiliğe şahit olduğunuzu hayal edin. Görmeyen bir kişiye karşıdan karşıya geçmesine yardımcı olan küçük bir çocuğu görüyorsunuz, kış soğuğunda sokak kedileri için kartondan yuva yapmış götüren biri geçiyor yanınızdan, başka birisi ufacık balkonunda ekip biçtiği yeşilliklerden ikram ediyor, komşunuz eski kıyafetlerini ihtiyaç sahiplerine verdiğini ve sizin de kullanmadığınız eşyalarınız varsa verebileceğiniz yerler olduğunu söylüyor, gazetede bir derneğin köylerdeki çocuklar için ücretsiz sinema festivali düzenlediğini okuyorsunuz… Hayal edin nasıl bir gün olurdu bu sizin için. İnsanlara güveniniz artmaz mıydı, daha iyi bir dünya için umudunuz çoğalmaz mıydı? Siz de o insanlara katılıp onlar gibi iyilik yapıp başkalarını gülümsetmek ya da umutlandırmak istemez miydiniz? Bu gördüklerinizi ailenize, arkadaşlarınıza onların da sizin gibi umutlanması, mutlu olması için ballandıra ballandıra anlatmaz mıydınız? İşte tam bu yüzden paylaşmak istiyoruz iyilikleri. Kim yaparsa yapsın, ben, sen, o, fark etmez. Önemli olan görelim ve gösterelim ne kadar çok ve ne kadar güzel iyiliklerin yapıldığını, ne kadar çok iyi insanın var olduğunu. Yaptığımız iyilik sadece iyiliği yaptığımız kişiyi değil, bundan haberdar olanları da mutlu etsin, umutlandırsın, insanlığa olan güvenlerini artırsın. Bizim yaptığımız ya da gördüğümüz duyduğumuz iyilik onlara ilham versin. Neler yapabileceklerinin farkına varsınlar, cesaretlensinler, iyilik yapmak istesinler. Ve biz hep beraber iyilikleri çoğaltalım, birbirimize güveni büyütelim. Bizim gibi insanlarla bir araya gelelim, kötülüğe karşı ne kadar güçlü olduğumuzu görelim.” 

Bir girin ve bakın Good4Trust.org’da paylaşılmış iyiliklere. Okudukça sizde yarattığı hislere bakın, o zaman daha iyi anlayacaksınız neden iyilikleri paylaşmak istediğimizi.

One thought on “İyilikler neden paylaşılmalı?

Add yours

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: