Dünya Çevre Haftası: Tek Bir Dünya

Her yıl 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü kutlanıyor ve farkındalık çalışmaları hafta boyunca devam ediyor. Her yıl farkı bir tema belirleniyor. Bu yılki tema “Tek Bir Dünya”. 

tek bir dünya pankartı

Dünya Çevre Günü çevre konusundaki en büyük uluslararası farkındalık günü. 1973 yılından beri  Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) önderliğinde çevre problemleri hakkında halkı bilinçlendirmek ve hep beraber, el ele vererek gezegeni kurtarmak konusunda teşvik etmek amacıyla kutlanıyor.  

Geçtiğimiz yıllarda Çevre Günü’nde ozon tabakasında ormansızlaştırmaya pek çok farklı konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Bu yıl ise kanun yapıcıları çevre problemleri hakkında harekete geçirme amaçlı iklim acil durumu vurgulanıyor. Yani gezegendeki varlığımızı devam ettirebilmek için iklim acil durumu ilan edilmesi ve bu doğrultuda hızla harekete geçilmesi talep ediliyor.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre iklim krizi düşünülenden daha hızlı artış gösteriyor. Dünya için öngörülen 1.5 °C ısınmanın önümüzdeki beş yıl içinde %50 ihtimalle gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu durum biyoçeşitlilik krizi ve çevre kirliliği ile birleşince iklim için acilen harekete geçmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu yılın teması “Tek Bir Dünya” ile doğayla uyumlu sürdürülebilir bir yaşam tarzı ihtiyacına odaklanılıyor. 

Doğayla uyumlu yaşamak için biz de kullanım alışkanlıklarımız üzerine düşünebiliriz. Konu hakkında harekete geçmeye gönüllü sadeleşme ve türetim ekonomisini benimseyerek başlayabiliriz.

Gönüllü Sadelik

Anadolu kültüründe aslında var olan sade yaşam, yeniden değerlendirme ve paylaşma kültürü modern hayatta yok olmaya başladı. Daha fazlasına sahip olmak ideal ve arzulanan haline geldi. Çalışıyoruz, kazandıklarımızla ihtiyacımız var mı diye sorgulamadan arzuladığımız nesneleri alıyoruz. Satın alınca erişeceğimizi düşündüğümüz tatmini yaşayamıyor ve daha fazlasını almaya odaklanıyoruz. Günün sonunda hem evlerimiz kullanmadığımız eşyalarla doluyor hem de doğanın bize cömertçe sunduğu varlıkları hiç düşünmeden, sonsuzmuşçasına kullanıyoruz. Çevreye doğrudan zarar vermediğimiz için, iklim krizine ve çevre problemlerine olan katkımızı fark etmiyoruz. Üretim ve bertaraf süreçlerinde oluşan zararın üzerine düşünmüyoruz.

Gönüllü sadelik, bunlara bir karşı çıkış. Ekonomik değil kişisel nedenlerle, yani kişinin gönüllü olarak ihtiyaç fazlası ürün satın almaktan vazgeçmesi demek. Dört bir yanımız reklamlarla çevriliyken, durmaksızın bir ihtiyaç algısı yaratılırken neyin gerçekten ihtiyaç olduğunu ayırt etmek ve gönüllü sadeleşmek hiç kolay değil. Her şeyi bir anda yapmak zorunda değiliz. Adım adım ilerleyebiliriz. Dünya Çevre Günü’nde gönüllü sadeleşme üzerine düşünmeye başlayabiliriz.

gönüllü sadelik

Tüketim Değil Türetim

Türetim ekonomisi, döngüsel ekonomi yaratan kapsayıcı bir sistem. Türetim ekonomisinde tüketici değil türeticiler var. Türetici başkalarına – sadece insanlara değil tüm varlıklara – kendine davranılmasını istediği gibi davranır. Türetim ekonomisini bir orman gibi hayal edebiliriz. Ormanlar üretken, karmaşık ekosistemlerdir ve döngüseldir. Orman kendi kendini onarır. Biz de türetim ekonomisiyle sömürü düzeninden uzaklaşıp, onarım döngüsüne dahil olabiliriz. Yer yüzünde varlığımızı devam ettirmek istiyorsak insan merkezcil düşünmekten vazgeçmeli ve dünyanın doğal düzenine karşı değil, o düzenle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Good4Trust olarak türetim ekonomisini benimsiyoruz, adil ve doğa dostu üretim yapan üreticilerle birlikte çalışıyoruz.

good4trust logo

Dünya Çevre Haftası, çevre problemleri üzerine düşünmeye başlamak, zaten farkındaysak hayatımızda biraz daha değişiklik yapmak için ideal bir zaman. Değişime kendimizden başlamalıyız. Dünya’mızla uyum içinde yaşamak için kendimize sorabileceğimiz soruları Türetici Olarak kendimize Sormamız Gereken 5 Soru yazımızdan okuyabilirsin. Dünya Çevre Günü’nde çevre bilincinin artmasına katkıda bulunmak için change.org’daki çevre kampanyalarına göz atabilir ve imzalayabilirsin. 

Gezegenimizi korumak için tüketim değil türetim diyelim ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için Good4Trust’ta buluşalım.

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: