Geri Dönüşüm Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ambalajları temizlemeden geri dönüşüm kutusuna attığımızda geri dönüşmediklerini ve aynı kutudaki ambalajların dönüşümünü de engelleyebildiklerini biliyor muydun?

bez çanta ve geri dönüşüm sembollü telefon

Önceliğimiz ambalajsız gıdalar satın almak olsa da, zaman zaman geri dönüştürmemiz gereken ambalajlarla karşılaşıyoruz. Çoğunlukla geri dönüşüm kutusuna attığımız ambalajlar hakkında fazla düşünmüyoruz. Atık kutusuna attığımızda görevimizi tamamlamış hissetsek de, geri dönüşebilen maddeler içindeki kalıntıların geri dönüşüme engel olduğunu unutmamalıyız.   

Atık kutuları, hangi şehirde ve semtte olduğumuza göre farklı lokasyonlarda bulunur. Bazı bölgelerde her ambalaj için ayrı atık kutusu kullanılırken, bazı bölgelerde karışık geri dönüşüm kutusu bulunur. Haydi gel cam, metal, kağıt ve plastiğin geri dönüşüm kutusuna nasıl atılması gerektiğini bereber inceleyelim:

Kavanoz, Şişe ve Konserveleri Suyla Durulayalım

Kullandığımız şişe ve kavanozları suyla durulamamız yeterli. Sünger ile ovalayarak yıkamamıza gerek yok. Ufak kalıntılar problem yaratmaz. Ancak tamamen kirli bir kavanozun içinde üreyen bakteriler, kavanozu geri dönüştürülemez hale getirebilir. 

Eğer söz konusu kavanozda bal, reçel gibi yapışkan gıda kalıntıları varsa fırça ya da süngerle kabaca temizlememiz gerekir. Ardından kuruması için bir kenarda bekletmeliyiz. Çünkü geri dönüşüm kutusuna attığımız ambalajlar ıslaksa, kağıt karton gibi ambalajlarla temas ederek onları dönüştürülemez hale getirebilir. Kırılmış camların da geri dönüştürülemediğini aklımızda bulundurmalıyız.

geri dönüştürülmeye hazır kavanozlar

Karton ve Kağıt

Karton ve kağıt geri dönüşüm kutusuna en çok atılan ambalajlardan biri. Çoğu tesis pizza kutusu gibi yağlı karton ve kağıt ambalajları geri dönüştürülmeye uygun bir sisteme sahip değil. Bu ambalajları geri dönüşüm kutusuna atmadan önce, yağlı kısımlarını makas yardımıyla keserek ayırabiliriz. Eğer kompost yapıyorsak, kestiğimiz parçaları komposta atarak değerlendirebiliriz.

Islak ya da küflü kağıt ve karton ambalajlar da geri dönüştürülmeye uygun değil. Bu yüzden kağıt ve kartonları suyla temas etmeyecek şekilde ayırarak kağıt toplama noktalarına bırakabiliriz. 

Çoğu geri dönüşüm tesisinde ufak parçalara ayrılmış kağıtlar makinelere sıkışarak zarar verdiği için geri dönüştürülemiyor. Ufak parçaları daha kağıt poşet ya da karton kutuların içerisine koyup, ağzını bağlayarak geri dönüşüme gönderebiliriz. Fişlerin plastik kaplı kağıttan üretildiği için geri dönüşüme uygun olmadığını unutmamalıyız. 

kağıt geri dönüşümü nasıl yapılır

Plastik Ambalajlar

Plastik geri dönüşüm kutularına atılırken tıpkı cam, konserve ve kağıtlar gibi temiz ve kuru olmalı. Geri dönüşüme göndermeden önce suyla durulamamız ve ardından kuruması için bir kenarda bekletmemiz önemli. 
Tıpkı parçalanmış kağıtlar gibi, plastik poşetler ve streç filmler de makinelere zarar verdiği için çoğu tesiste sürece dahil edilmiyor. Çoğunlukla geri dönüşemeyen bu plastiklerden uzak durmak için, alışveriş yaparken plastik poşet yerine bez çanta kullanabilir, artan gıdalarımızı streç film yerine saklama kaplarında ya da balmumu kumaşlara sararak saklayabiliriz.

Paslı Metal Geri Dönüştürülebilir mi?

Metaller su ve oksijen ile uzun süre temas ettiğinde paslanabilir. Alüminyum paslanmaz, çelik ise nadiren paslanır. Paslanma çoğunlukla demir içeren metallerde gerçekleşir. Metaller geri dönüştürülürken küçük parçalara ayrılır ve ardından eritilir. Bu süreçte metal yenilenmiş olur. Yani paslı metal geri dönüştürülebilir. Yine de uzun süre paslı kalan metaller zarar görerek ağırlığının bir kısmını kaybedeceğinden, metalleri aşırı paslanmadan geri dönüştürmeliyiz.

paslı metaller geri dönüştürülebilir mi

Geri dönüştürülebilen maddeler cam, metal, karton, kullanılmış yağ, kağıt, bazı plastikler, pil ve elektronik eşyalardır. Pil geri dönüştürülebilir mi sorusu sıklıkla merak edilir. Piller geridönüştürülebilir, ancak pilleri ayrı bir kutuda toplanmalı ve pil geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Ülkemizde pek çok markette pil dönüşüm kutusuna rastlamak mümkün. Bölgemizdeki geri dönüşüm kutuları ve sistemleri hakkında belediyemizi arayarak bilgi alabiliriz. 

İhtiyacın olan çevre dostu ürünleri Good4Trust’ta bez çantaya ekleyerek satın alabilirsin.

Bir Cevap Yazın

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: