
“İklim değişikliği bizimle suç ortaklığı yaptıysa bile sonucu belirleyen şey insanların bu duruma katkısıdır.”
Yuval Noah Harari, Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens, syf. 85
Balabanağa Çiftliği

Balabanağa Çiftliği ailesi olarak ekolojik üretimlerimizi tüketiciye sunmamızın 5. yıldönümünü kutluyoruz.
Geçtiğimiz senelerde doğa dostu tarım üretimlerimizi sadece paylaşmamızın yetersiz olduğunu düşünerek üretim yöntemlerimizi öğretebileceğimiz gönüllü programları oluşturduk. Tarım metotlarını öğrenmek isteyen gönüllüler için geçtiğimiz sene ”Gönüllü Evi” isminde ekolojik ev yapımına başladık. Tamamı ahşap olan doğa dostu bu evi her türlü öğrenmek isteyen gönüllünün konaklamasına sunmak istiyoruz. Temmuz ayında iç mimarisine devam edeceğimiz ekolojik evin yapımına öğrenmek isteyen gönüllülerle devam edeceğiz. Bununla birlikte siyez buğdayı hasadımız yaklaşıyor geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bulgur yapımına hasadın hemen ardından başlayacağız.
Sevgiler
Atölye Delice

Türetici olmak, ilk olarak Victorun yazılarını okurken duyduğum bir kelime. Hepimiz tüketiciyiz. Ama bi süre sonra tüketecek bişey kalmadığında ne olacak? Alışveriş, gerçek ihtiyaçlarımıza karşılık gelen doğal varlıkları besleyen bir yapıyı desteklersek sürdürülebilir, ki bu da türetici olarak mümkün.
Uzun yıllar hizmet sektöründe çalıştım, sanırım 20yıl kadar. Bunun son 5yılında yaptığımı elimle tutmak istiyorum dediğimi hatırlıyorum.
Üretirken de güzel bir şey üretmek istedik. Güzellik derken, albeni ambalajlardan bahsetmiyorum. Doğadaki herhangi bir şeye zarar vermesin istedik. Ne üretirken, ne kullanırken ne de atığı ile suya, bulaşıkları yıkarken sabun kalıntılarını yıkamak. Sabun atıksız bir ürün.
Üretim süreçlerinde kullandığımız kaynakları diğer canlılarla birlikte ortak kullandığımızı unutmamak gerekiyor. Zeytin ağaçlarımızın olduğu bahçemize ortak öyle çok can var ki. Yabani bitkilerden tutun da köstebeklere, sincaplara bazen domuzlara bile yuva orası. Bizim tüm üretim süreçlerinde bunu hep hatırlayarak ilerlememiz gerekiyor. Zeytini toplarken, sıkarken, sabuna katacağımız yabanileri de gözetmemiz gerekiyor. Doğa hepbirlikte yaşayınca güzel.
Satın alırken de, nasıl üretildiğini bilmek, sormak inanmak gerekiyor. Gerçekten ihtiyaç duyulan ürünler alınmalı. Bize bazen, sabunlarınızı kullanmya kıyamadım deniyor. Nolur kıyın ve kullanın ki biz de hem üretmeye devam edebilelim, siz de özene bezene ürettiğimiz ürünlerle tanışın, bize yorum yazın, kendimizi geliştirmeye fırsat tanıyın.
Tospaa

Tospaa’dan merhabalar,
Bu kadar güzel bir topluluğun parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Tospaa kodlama eğitiminde eşitsizlikleri azaltmak için çalışan bir sosyal girişim. Her çocuğun kodlama ve bilişim okuryazarı olması gerektiği düşünülen günlerde hala bilgisayara sahip olmayan pek çok dezavantajlı okulumuz var. Bu okulların bir kısmını hayallerimvar.org projemizden görebilirsiniz. Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Oyunu ekran bağımsız olarak kodlama öğreten bir kutu oyunu. Kısa sürede satılan tospaa oyunları sayesinde okullarımıza ücretsiz oyunları ulaştırmaya başladık. Karantina süresince öğretmenler için Milli Eğitim işbirliği ile online eğitimler düzenledik.
Tospaa olarak Good4Trust’ı faydayı arttırabileceğimiz bir platform olarak görüyoruz ve bu kapsamda sosyal projeler ve dernekler yararına 1 al 1 hediye et kampanyaları düzenliyoruz.
İlk işbirliğimizi Hayata Renk Ver Derneği ile yapıyoruz. Dernek “öğretmenim elimi tut” projesi kapsamında çocuklar için hastaneler bünyesinde sınıflar kurmakta. Bu sınıflarda ise en önemli öğretim materyalleri oyuncaklar. Yaz boyunca Good4Trust üzerinden tospaa satın alacak her türetici adına biz de bir tospaa oyununu hastane sınıflarına bağışlıyoruz. Hayata Renk Ver Derneği bizce çok haklı: “Çocuk çocuk olunca iyileşir.”
Sevgiler
Puduhhepa ve Kız Kardeşleri

Merhabalar,
Covid-19 sürecinde online satış kanallarındaki siparişlerimiz devam etti ama açtığımız standlar, katıldığımız okul etkinlikleri ve fuarlar bizim önemli bir gelir kalemimizi oluşturuyordu. Bunlardan yoksun kaldık ve süreç öncesi yüklü bir sipariş verdiğimiz yastık bebek ürünlerimizin ödemesini yapmamız gerekiyordu. ‘Yastık bebek’ ürünlerimiz için Bursa’dan Hobizu Zuhal hanım ile çalışıyoruz. Zuhal hanım uzun zamandır o kadar güzel şekilli yastıklar yapıyordu ki, bize de ilham oldu ve Puduhepa ve Dilhan karakterlerimiz için biz de yastık bebek üretelim demiştik. Kendisi o kadar tatlı ki, bize benim fiyatlarım size fazla geliyorsa lütfen İstanbul’da ürettirin bunları demişti çünkü kendisi de dışarıya yaptırıyor bir takım işlerini. Bununla birlikte fikrinden ilham aldığımız için biz bu işte Zuhal hanım ile ilerleme konusunda ısrarcı olduk. Gelin görün ki minimum üretim adeti: 1000. Biz de okullarda ve şenliklerde eritebileceğimizi düşünerek siparişi geçtik. Ve tatatataam, Covid-19 geldi. Demokrasilerde çareler tükenmedi ve biz tam da evlerde vakit geçirmeye yönelik bir çözüm bulduk. ‘Kendi Yastığını Kendin Yap’ setleri hazırladık. Elimizdeki boş yastık bebekleri ve elyaflarımızı değerlendirmek güzel tabii ama bakın nasıl harika bir fikir çıktı: Çocuklar bu boş yastığa elyaf doldururken hayallerini de dolduracak. Daha sonra bu yastığa her başını koyduğunda veya sarıldığında, o hayalin gerçekleşmesi için ne yaptığını anlatacak Puduhepa’ya…
Hani derler ya sıkışmışlıktan yaratıcılık doğar, bizimki o misal oldu. İlk parti ürünler tükendi, özel torba diktiriyoruz bu ürün için. Siz Temmuz’da bunları okurken Good4Trust dükkanımıza eklemiş oluruz… Sevgiyle ve ilhamla kalın
Aramıza Yeni Katılan Üreticiler
Sürdürülebilir tasarım ve moda; Gözde Öncüer

Gözde Öncüer markası 2020 Şubat ayında Eskişehir’de kuruldu. Markaya adını veren kurucusu Gözde 2018 yılında Anadolu Üniversitesi Moda Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra Tepebaşı Belediyesi Kuluçka Merkezinden Sosyal İş Kurma eğitimleri aldı. Bunun sonucunda doğal ve organik kumaşlarla doğaya saygılı tasarımlar yapmak ve üretmek markanın amacı haline geldi. Gözde sadece bir fikir ile başlayan bu girişimi küçük ama tam donanımlı bir atölyeye dönüştürdü. Doğal kaynakların orantısız kullanımı, tekstil endüstrisindeki kötü üretim koşulları sonrasında da giysilerin kısa ömürlerinden dolayı çöp haline dönüşmesi, onu bir şeyler yapmak için harekete geçirdi. Tasarımcı olarak bu döngüye iyi yönde müdahale edebilme dürtüsü ile çıktığı bu yolda, amacı; bu problemleri ortadan kaldırabilecek adımları atmak ve mevcut sistemi değiştirme isteğinin getirdiği sorumlulukları yerine getirmek. Bu girişim sonucunda Gözde Öncüer bir süredir çevreci ve cilt dostu kumaşlarla üretim yapıyor. Esas amacı doğaya karışabilen zamansız ürünler tasarlamak ve üretmek.

Roka, dünya kaynaklarının verimli kullanımının gerekliliğine, atığın kaynak ile eşit olduğuna inanır. Temelleri 2009 yılında Greenbin geri dönüşüm ünitesi ürün grubu ile atılan ROKA, çevre için; kullanıcı odaklı tasarımlara sahip geri dönüşüm üniteleri ve atık kutusu ürünlerini pazara sunan ve atık alanında farkındalık artırmayı hedefleyen projeler hayata geçiren bir marka olarak 2016 yılında kurulmuştur.
Yenilikçi, sorumlu ve duyarlı yaklaşımı ile ROKA, Türkiye ve Dünya standartlarında çevre dostu ürünler ortaya çıkartmaktadır. Kaynak tüketimi ve atık değerlendirme konusunda bilinç seviyesini artırmak ise diğer hedefleri arasındadır. Dünya kaynaklarını korumanın herkesin görevi olduğu inancından yola çıkan ROKA ekibi, iş ortakları ile bu doğrultuda hizmet vermekte ve kullanıcıları doğru yönlendiren, pazarın ihtiyaç duyduğu yenilikçi ürünler ve hizmetler geliştirmek ve müşterilerine sunmak için çalışmaktadır.
Dünyanın geleceği oyunu, Sdg4Kids

Sdg4Kids amacı çocuklara Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı yaratıcı oyunlarla ve eğitimlerle aktarmak olan bir girişim.
Çarşı’da bulabileceğiniz eğitim metodunun bir kolaylaştırıcısı olan SDG4Kids Dünyanın Geleceği Oyunu, iklim değişikliği, sorumlu üretim ve tüketim, temiz enerji ve doğayı koruma gibi konularda farkındalık yaratmakta ve kavramları eğlenirken öğretmeyi amaçlamaktadır.
Bir Cevap Yazın